Facility-Management

Πως να κερδίσετε τον καθημερινό αγώνα για την άνεση των ενοίκων

Η διαχείριση της ανάγκης για άνεση των ενοίκων ήταν πάντα μια δύσκολη επιστήμη. Η πανδημία το έκανε ακόμη πιο δύσκολο, με την προσθήκη απαιτούμενων μάσκας ασφαλείας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται περιορισμένοι όταν φοράνε την μάσκα, γεγονός που περιπλέκει τη ροή του αέρα και την αντίληψη για τη θερμοκρασία δωματίου. Με αυτή την ψυχολογική πτυχή που αναμιγνύεται με την ανάγκη προσαρμογής των ρυθμίσεων για την αύξηση της κυκλοφορίας του καθαρού αέρα, οι διαχειριστές κτιρίων αντιμετωπίζουν την εύρεση μιας μαγικής φόρμουλας που κρατά τους πελάτες ευχαριστημένους και ασφαλείς.

Διαφορετικές ενεργειακές στρατηγικές

Μια στρατηγική είναι η εκκίνηση συστημάτων κλιματισμού πριν από την κατοίκηση του κτιρίου. Οι μονάδες ψύξης και λέβητα χρειάζονται λίγες ώρες για να σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια να δροσίσουν ή/και να θερμάνουν χώρους, οπότε τα Συστήματα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) πρέπει να τα προγραμματίσουν να ενεργοποιηθούν περίπου δύο ώρες πριν από τη λειτουργία με σημεία ρύθμισης από 72-74 μοίρες των στομίων προσαγωγής νωπού αέρα, με +-2 βαθμούς ανοχής ανάλογα με το χώρο.

Για τους χώρους λιανικής πώλησης, η μείωση αυτού του σημείου ρύθμισης μεταξύ 70 και 72 μοίρες μπορεί να είναι προτιμότερη, καθώς οι κάτοικοι τείνουν να κινούνται στο κατάστημα. Αυτή η στρατηγική θα δώσει στο κτίριο μια βασική θερμοκρασία που μπορεί να προσαρμοστεί ελαφρώς για να ικανοποιήσει τα επίπεδα άνεσης με βάση τον αριθμό των πελατών που εισέρχονται στο κτίριο, χωρίς βέβαια να υπερβαίνουν τα όρια.

Εξισορρόπηση θερμοκρασίας και ποιότητας αέρα

Μόλις ένα κτίριο καταληφθεί, η διατήρηση των επιπέδων άνεσης, ενώ προσαρμόζεται η ποιότητα του αέρα για τον μετριασμό του ανακυκλωμένου αέρα, γίνεται ανησυχία. Τα συστήματα BMS πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά εναλλαγής αέρα σε κλειστούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημά σας θα χρειαστεί να λειτουργήσουν περισσότερο. Αλλά αυτό λειτουργεί παράλληλα με την ανάγκη για επιπλέον εξωτερικό αέρα. Οι οθόνες CO2 μπορούν να μετρήσουν την ποσότητα CO2 που παράγεται σε ένα κτίριο από τους ενοίκους, δίνοντας μια ένδειξη για το πώς οι άνθρωποι αναπνέουν αέρα σε ένα χώρο.

Διατήρηση της άνεσης και ασφάλειας των αγοραστών και των εργαζομένων στη νέα πραγματικότητα του  COVID-19

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο BMS για να ζητήσετε απελευθέρωση περισσότερου εξωτερικού αέρα. Η προσαρμογή των επιπέδων CO2 προς τα κάτω επιτρέπει περισσότερο φρέσκο αέρα στο χώρο για βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Στη συνέχεια, η μονάδα θα χρειαστεί να λειτουργήσει για να προετοιμάσει αυτόν τον αέρα, είτε πρόκειται για σύστημα ψυχρού νερού είτε για άμεση διαστολή, για να ψύξει τον εξωτερικό αέρα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Κατά τους θερμότερους μήνες, αυτό απαιτεί από τη μονάδα να ζητήσει ψύξη για να μειώσει τις θερμοκρασίες, αλλά στη συνέχεια, καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, ο εξωτερικός αέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εξοικονομητής» για να βοηθήσει στην ψύξη. Η χρήση αυτής της μεθόδου ημι-παθητικής ψύξης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της κατανάλωσης ενέργειας.

Ατομικός χώρος και αυτόματα χειριστήρια

Ένα βήμα παραπέρα στην εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ άνεσης και ασφάλειας πελατών είναι η εγκατάσταση και ο προγραμματισμός ενός εξελιγμένου συστήματος ελέγχου. Σε επίπεδο λειτουργίας κτιρίου, τα σημεία ρύθμισης θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 μπορούν να διατηρηθούν σε βέλτιστα επίπεδα, οπότε δεν θα πέφτουν ποτέ εκτός εμβέλειας αλλά διατηρούνται σε επίπεδα ασφαλή και οικονομικά. Αυτοί οι έλεγχοι δίνουν στους facility managers έναν τρόπο να διατηρούν δείκτες αναφοράς ενεργειακών συστημάτων, ενώ παράλληλα να χαλαρώνουν τους ενοίκους σε χρονικά πλαίσια ή σε συγκεκριμένους χώρους που απαιτούν προσαρμογή της θερμοκρασίας για να ανταποκρίνονται στις περιστάσεις.

Μπορούν επίσης να εφοδιαστούν μεμονωμένοι χώροι με χειριστήρια για τη ρύθμιση της ροής του αέρα εντός συγκεκριμένης ανοχής. Αυτό είναι χρήσιμο σε χώρους λιανικής πώλησης όπου οι κάτοικοι γραφείων μπορεί να έχουν χαμηλότερη κίνηση από τον μεγάλο χώρο λιανικής όπου πολλοί πελάτες κυκλοφορούν με μάσκες προσώπου και αλληλεπιδρούν. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας διαχειριστής κτιρίου μπορεί να επιτρέψει σε άτομα στα γραφεία να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του γραφείου κατά αρκετούς βαθμούς, μειώνοντας ταυτόχρονα τις θερμοκρασίες του χώρου για να ικανοποιήσουν την άνεση και να επιτρέψουν περισσότερο καθαρό αέρα να εισέλθει στο κτίριο.

Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ άνεσης και ασφάλειας είναι ένα νέο επίπεδο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι διαχειριστές κτιρίων. Χρησιμοποιώντας μια βασική θερμοκρασία, μπορείτε να μεταβείτε στη λειτουργία πληρότητας προσαρμόζοντας ελαφρώς τα σημεία ρύθμισης για να ικανοποιήσετε τα επίπεδα άνεσης. Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις για τις ενδείξεις CO2 για ανάγνωση σε χαμηλότερο PPM, το BMS μπορεί να καλέσει συστήματα για να παρέχει περισσότερο καθαρό εξωτερικό αέρα. Τις πιο ζεστές μέρες, μπορεί να κληθεί ψύξη για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αλλά καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται τους χειμερινούς μήνες, ο εξωτερικός αέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ψύξη. Τέλος, η παροχή μεμονωμένων ελέγχων σε διαφορετικούς χώρους του κτιρίου μπορεί να δώσει στους κατοίκους τον έλεγχο των επιμέρους χώρων. Αυτός ο έλεγχος επιτρέπει στο προσωπικό να μειώσει τη θερμοκρασία για τους πελάτες που νιώθουν πνιγμένοι στις μάσκες τους, επιτρέποντας στους εργαζόμενους στο γραφείο να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία στα επίπεδα άνεσης.

Share: