Facility-Management

Η σημασία της διαχείρισης εγκαταστάσεων στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης

Τι είναι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης;

Ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση είτε μη κερδοσκοπικός οργανισμός είτε κερδοσκοπικός δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και εγκαταστάσεων στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος περιλαμβάνει ιατρικούς θαλάμους, οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι νοσοκομειακοί χώροι, ο ιατρικός εξοπλισμός, οι χώροι αποθήκευσης φαρμακευτικών προϊόντων/φαρμάκων, τα ιατρικά απορρίμματα/ τα χρησιμοποιημένα ιατρικά κιτ κ.λπ., παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον σε χρήστες όπως νοσηλευτές, γιατρούς, εξωτερικούς ασθενείς, ασθενείς, προσωπικό, επισκέπτες και άλλους ονομάζεται πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Παραδείγματα αυτού του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης είναι τα κεντρικά νοσοκομεία, οι οίκοι ευγηρίας, τα νηπιαγωγεία και τα κέντρα παιδικής μέριμνας, οι παρηγορητικές φροντίδα, οι κλινικές αμβλώσεων, τα κέντρα αποκατάστασης και οι κατ’ οίκον φροντίδα και άλλα.

Τι είναι η Διαχείριση Εγκαταστάσεων;

“Η διαχείριση εγκαταστάσεων (FM) είναι ένα επάγγελμα που περιλαμβάνει πολλούς κλάδους για να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα, την άνεση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του δομημένου περιβάλλοντος ενσωματώνοντας τους ανθρώπους, τον τόπο, τη διαδικασία και την τεχνολογία.”
IFMA

Με άλλα λόγια, η διαχείριση των εγκαταστάσεων είναι ένα μέσο για άτομα ή διαχειριστή εγκαταστάσεων κτιρίων που είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων, των ανθρώπων και των κτιρίων, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά. Η διαχείριση εγκαταστάσεων δίνει προτεραιότητα στην καθαριότητα, εξοικονομεί χρήματα, παρέχει ασφάλεια στους υπαλλήλους, βελτιώνει την παραγωγικότητα και ικανοποιεί τους πελάτες. Στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, η διαχείριση εγκαταστάσεων είναι ένα σημαντικό κλειδί για να διατηρηθεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του οργανισμού, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές περιβάλλον. Η διαχείριση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης φροντίζει για την ποιότητα ζωής των ασθενών και σώζει τους ασθενείς από θανάτους. Για παράδειγμα, η διεύθυνση του νοσοκομείου διατηρεί τις ιατρικές εγκαταστάσεις αποτρέποντας βλάβες ρεύματος ή εξοπλισμού, έτσι ώστε να μην υπάρχει διακοπή κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. 

Αυτοί είναι οι ακόλουθοι παράγοντες για τη σημασία της διαχείρισης των εγκαταστάσεων:

1. Η τάση της γήρανσης του πληθυσμού αυξάνεται

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό, από το έτος 2015 έως το 2050 ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξηθεί σημαντικά στις ασιατικές χώρες. Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, χρόνιες παθήσεις, τραυματισμούς και αναπηρία. Έτσι, υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι που χρειάζονται υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει πιέσεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης, εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης υψηλής τεχνολογίας και την κάλυψη νέων τύπων προτιμήσεων των καταναλωτών. Όσο υψηλότερος είναι ο πληθυσμός των ηλικιωμένων, τόσο περισσότερες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, τοποθεσίες και χώρος απαιτούνται. Καθώς οι ηλικιωμένοι γερνούν όλο και περισσότερο, αντιμετωπίζουν μείωση των οικονομικών πόρων και επιδείνωση της υγείας, τα οποία γίνονται τα κύρια προβλήματα που επηρεάζουν τελικά την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία τους. Η υγειονομική περίθαλψη προσφέρει μια ποικιλία επιλογών θεραπείας, εγκαταστάσεων υγείας, συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σχεδίων υγείας.

Οι ηλικιωμένοι θα προτιμούσαν να έχουν προσωπική βοήθεια για να συζητήσουν θέματα υγείας με νοσηλευτές ή γιατρούς σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης της τοπικής κοινότητας. Προσελκύονται με δωρεάν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως διαβητική εξέταση, εξέταση αίματος, εξέταση χοληστερόλης, μέτρηση βάρους ή ύψους. Ως εκ τούτου, η έννοια της εύκολης πρόσβασης και η εξατομικευμένη βοήθεια συνδυάζονται καλά με την κοινότητα ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η γήρανση των ανθρώπων αφορά τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κυρίως για ένα οικονομικό, ασφαλές περιβάλλον και εγγύηση αποκατάστασης. Ως εκ τούτου, ένας καλός διαχειριστής εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετεί και να παρέχει φροντίδα στους ηλικιωμένους, την καθαριότητα, τον συντονισμό και την κοινωνική δικτύωση μεταξύ τους. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης είναι μια ακμάζουσα βιομηχανία, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για επιχειρήσεις να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν πιθανά εισερχόμενα έσοδα που θα δημιουργηθούν. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387227/

2. Ζήτηση για εξωτερικές εγκαταστάσεις

Η τάση των καταναλωτών μετατοπίζεται επί του παρόντος σε ένα πιο τοπικό κέντρο ιατρικής περίθαλψης με βάση την κοινότητα· στην πραγματικότητα είναι μικροναυτικά με μικρής κλίμακας αλλά επαρκείς εγκαταστάσεις νοσηλείας και κλινικές έκτακτης ανάγκης. Προτιμούν τις καλύτερες θεραπείες στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της τοπικής κοινότητας που είναι διαθέσιμες σε απομακρυσμένες περιοχές και όχι αποκλειστικά σε μεγάλα νοσοκομεία σε μεγάλες πόλεις. Το κόστος κατασκευής των κέντρων εξωνοσοκομειακής περίθαλψης είναι λιγότερο δαπανηρό και δαπανηρό σε σύγκριση με τα μεγάλα πολυτελή νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις, επειδή είναι απλούστερα στην κατασκευή και τα δομικά υλικά είναι εύκολα διαθέσιμα στις προαστιακές περιοχές και είναι ευκολότερο να μεταφερθούν από την άποψη της εφοδιαστικής. Ο κλάδος της υγείας κερδίζει περισσότερα έσοδα από εξωτερικούς ασθενείς και όχι από εγκαταστάσεις ασθενών. Ορισμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης εξωτερικών ασθενών μπορούν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες ασθένειες, γεγονός που επιτρέπει την εξοικονόμηση χρόνου, τον ιατρικό προϋπολογισμό και τη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης. Οι περισσότεροι ασθενείς γενιάς millennials απαιτούν μικρότερες εγκαταστάσεις φροντίδας, σε βολική τοποθεσία και πιο γρήγορα για να φτάσουν χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι millennials γίνονται όλο και περισσότερο γονείς και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης διαπιστώνει ότι είναι μια τεράστια δυνατότητα να αναπτυχθεί μια σχέση με τους γονείς επειδή φέρνουν περισσότερα παιδιά ή μωρά ως μακροπρόθεσμη αφοσίωση των πελατών.

3. Βελτίωση της αποδοτικότητας

Η διαχείριση των εγκαταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στο συντονισμό των δεδομένων των δωματίων των ασθενών, των ιατρικών εγκαταστάσεων, του οικοδομικού εξοπλισμού, της ασφάλειας, της καθαριότητας και της συντήρησης. Η κορυφαία προτεραιότητα του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης είναι η παροχή της καλύτερης υπηρεσίας φροντίδας, η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής για τους ασθενείς. Για παράδειγμα, με αυτοματοποιημένες τεχνολογικές μετρήσεις, επιτρέπει στους υπαλλήλους ή στον διαχειριστή εγκαταστάσεων να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, σχόλια πελατών, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες πληροφορίες μέσω smartphone. Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης στην προληπτική συντήρηση διαχείρισης εγκαταστάσεων είναι πολύ σημαντικός για να διασφαλιστεί ότι όλο το φως έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο της λειτουργικότητας σε μηνιαία βάση. Η αντικατάσταση αυτού του ενεργειακού φωτός πρέπει να γίνεται κάθε φορά που υπάρχει σφάλμα των λαμπτήρων στην υγειονομική περίθαλψη. Ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης στη διαχείριση εγκαταστάσεων προληπτική συντήρηση είναι πολύ σημαντικός για να διασφαλιστεί ότι όλα τα φώτα έκτακτης ανάγκης πρέπει να ελέγχονται με βάση τη λειτουργικότητά του σε τακτική βάση. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι είναι σε κατάσταση λειτουργίας ανά πάσα στιγμή. Οι αντικαταστάσεις τέτοιων ενεργειακών φώτων θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε φορά που υπάρχουν ελαττωματικοί λαμπτήρες ή κάθε φορά που ο κύκλος ζωής τους υποδεικνύει ότι απαιτείται να αντικατασταθούν.

4. Πρόληψη του κινδύνου απολύμανσης

Ένας από τους στόχους της διαχείρισης εγκαταστάσεων είναι να αποφευχθεί η εξάπλωση βακτηρίων ή ιών στο κτίριο του νοσοκομείου που επηρεάζει την ευημερία των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, η διοίκηση του ιατρικού κέντρου πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας υπεριώδεις λυχνίες όταν απαιτείται και προστατεύοντας τον χώρο υπεριώδους φωτός για τη λειτουργία των ασθενών. Οι διευθυντές ιατρικών εγκαταστάσεων θα ελέγχουν τακτικά τα χειρουργεία και θα παρακολουθούν εάν τα δωμάτια ή τα εργαλεία εξοπλισμού απολυμάνθηκαν ανά πάσα στιγμή. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν εύκολα να μολυνθούν με μικρόβια, βακτήρια και ιούς από μολυσματικές ασθένειες που μολύνονται εύκολα στο κτίριο του νοσοκομείου, ειδικά σε ασθενείς με λιγότερο αντιστασιακό ανοσοποιητικό σύστημα ή εργαζόμενους εργαζόμενους, ηλικιωμένους και νεογέννητα μωρά. Έτσι, οι κατάλληλες υπηρεσίες συντήρησης κατά του σηπτικού καθαρισμού θα μπορούσαν να αφαιρέσουν τους μικροοργανισμούς στον αέρα που προέρχονται από τους θαλάμους. Η εγκατάσταση ενός καλού συστήματος εξαερισμού και η συχνή αλλαγή των φίλτρων θα αποτρέψουν την εξάπλωση αερομεταφερόμενων ασθενειών στον αέρα και επίσης θα βοηθήσει στον καθαρισμό του καθαρού αέρα από τη σκόνη και άλλους μικροοργανισμούς. Στην Atalian Global Services προσφέρονται βιοκαύσιμα τα οποία ο συνδυασμός καθαρισμού, αξιοποίησης της απολύμανσης και απομάκρυνσης αποβλήτων ή μολυσμένων αντικειμένων με σκοπό τη μείωση της βιολογικής μόλυνσης.

5. Εξοικονόμηση κόστους και οικονομικά αποδοτική

Τα κέντρα νοσοκομειακής περίθαλψης δεν είναι απαλλαγμένα από βάρη και υποχρεώσεις, ιδίως από νομικές αγωγές του τρίτου. Είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μεγάλες αποζημιώσεις για τυχόν πράξεις αμέλειας σε τραυματισμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οποιεσδήποτε αμελής ενέργειες που προκαλούνται από υπαλλήλους νοσοκομείων, γιατρούς, νοσηλευτές και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας των ασθενών θα υπόκεινται σε νομικές υποχρεώσεις και αξιώσεις. Για παράδειγμα, τα φώτα έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να είναι δυσλειτουργικά ειδικά σε αίθουσες χειρουργείου κατά τη διάρκεια διαδικασιών λειτουργίας με τους ασθενείς. Ο σκοπός των φώτων έκτακτης ανάγκης είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της κανονικής ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν ο γιατρός εκτελέσει κατά λάθος χειρουργικό λάθος και χειρουργήσει απρόσεκτα τον ασθενή λόγω των δυσλειτουργικών φώτων λειτουργίας, τότε η οικογένεια του ασθενούς μπορεί να διεκδικήσει έναντι του νοσοκομείου για το θάνατο, τους τραυματισμούς ή τις μόνιμες απώλειες του ασθενούς. Συνήθως, τα περισσότερα θύματα απαιτούν αποζημίωση σε νομικές υποθέσεις κατά ιατρικών σφαλμάτων που μπορεί να προκύψουν από τη μη λειτουργικότητα του νοσοκομειακού εξοπλισμού. Ως εκ τούτου, η διαχείριση των εγκαταστάσεων θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία συντηρούνται σωστά και εξυπηρετούνται πλήρως από μια επαγγελματική ομάδα για την πρόληψη τέτοιων αγωγών. Ένα καλά διατηρημένο ιατρικό κέντρο βελτιώνει τακτικά τις επικοινωνίες, τη φροντίδα ασφαλείας των ασθενών, τη συντήρηση κτιρίων και τελικά μακροπρόθεσμα, η νοσοκομειακή επιχείρηση θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους νομικών εξόδων και υποθέσεων που υποβάλλονται από τους δικηγόρους των ασθενών που υφίστανται κακομεταχείριση, οι οποίοι στη συνέχεια είναι σε θέση να παράγουν έσοδα για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και να σώζουν ζωές πολλών ανθρώπων.

Share: