Facility-Management

  ΡΟΗ
Νέα απόφαση για τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Renewable & Storage #3 Forum
Το Ξενοδοχειακό Design, οι Πωλήσεις και το Housekeeping στο επίκεντρο του 100% Hotel Show 2021
Procurement Conference 2021
Πόλεις vs κλιματική αλλαγή: Ανάγκη για πληροφόρηση και δίκτυα στην Ελλάδα
Πως να κερδίσετε τον καθημερινό αγώνα για την άνεση των ενοίκων
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η νέα (υποχρεωτική;) πραγματικότητα
5 συμβουλές για καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού σας
Workplaces of Prosperity | STIRIXIS Group
Για 4η συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται το Athens Investment Forum με κορυφαίους ομιλητές
Πυρκαγιές στην Ελλάδα | Πώς να βοηθήσετε
Η Manifest στους πιο ελκυστικούς εργοδότες της Ελλάδας
Συμβάσεις διαχείρισης εγκαταστάσεων: Λίγα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Τα “πράσινα” ξενοδοχεία πρωταγωνιστές του αύριο
Climatherm Energy 2022
Next
Prev

Sponsors:

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διαχείριση Εγκαταστάσεων

Το Facility Management αναζητά συμμάχους στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη ένας από αυτούς;

Aς τα πάρουμε με τη σειρά. Γνωρίζετε τι είναι η διαχείριση εγκαταστάσεων; Η έννοια δεν μεταφράζεται εύκολα, δεδομένου ότι ξεπερνά τη διαχείριση της γενικής υπηρεσίας μιας επιχείρησης. Το Facility Management έχει ως στόχο να ενισχύσει σημαντικά την εμπειρία των χρηστών ή των εργαζομένων μέσα σε ένα κτίριο μέσω της βελτιστοποίησης του χώρου, του συντονισμού των κτιριακών πόρων και της βελτίωσης της εγκατάστασης. Εν ολίγοις, όλα περιστρέφονται γύρω από την ολοκληρωμένη διαχείριση των υπηρεσιών για την διαχείριση ενός κτιρίου.

Αλλά, γιατί αρχίζουμε το άρθρο αναφερόμενοι σε αυτό το θέμα; Επειδή το Facility Management είναι επίσης ενημερωμένο με τα τρέχοντα θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού. Αν και ο κλάδος δεν τοποθετεί την υπόσταση του σε αυτή τη θέση, η πραγματικότητα είναι ότι τα κτίρια γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνα» χάρη στις εξελίξεις λογισμικού, αισθητήρων και ακόμη και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επιστήμονες στο UGR (Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ισπανία), για παράδειγμα, έχουν πρόσφατα εισαγάγει ένα σύστημα πληροφορικής βασισμένο ακριβώς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ικανό να ανιχνεύει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο εάν ένα άτομο στοχεύει με όπλο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια σε κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα ή αεροδρόμια. Φαίνεται πιθανό ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τεράστιο κόστος χρησιμοποιώντας βιντεοκάμερες σε συνδυασμό με συσκευές συναγερμού, χωρίς την ανάγκη άμεσης παρακολούθησης.

Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης εγκαταστάσεων είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με τον χρήστη και να σχεδιάζει αποτρεπτικά ή προληπτικά συστήματα. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσία τραπεζαρίας για μεγάλο αριθμό προσωπικού, χρησιμοποιούν ένα σύστημα αισθητήρων ικανό να ανιχνεύσει το ποσό των καθαρών δίσκων που τοποθετούνται στα ράφια έτσι ώστε οι μάγειροι να γνωρίζουν εάν πρέπει να προετοιμαστούν περισσότερο φαγητό ή όχι.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αλυσίδα ξενοδοχείων Wynn, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ότι κάθε δωμάτιο στο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας θα είναι εξοπλισμένο με ομιλητές με τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ελέγχουν με τη φωνή τους πτυχές όπως φωτισμό, θερμοκρασία ή οπτικοακουστικές συσκευές.

Στο τέλος της ημέρας, χάρη στο Facility Management, την τεχνολογία και την προσαρμοστικότητά του στο δημόσιο περιβάλλον και στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις, βελτιώνεται η άνεση, διασφαλίζεται η ασφάλεια και προωθούνται εξοικονόμηση ενέργειας και βιωσιμότητα.

ΠΗΓΗ