Facility-Management

Data centers: “Προϊόν του μέλλοντος” για την κτηματαγορά

Η χώρα υπολείπεται των βιομηχανικών επενδύσεων, αλλά φαίνεται πως κερδίζει μερίδιο στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και στη δημιουργία κέντρων διαχείρισης δεδομένων (data centers) στη χώρα.

 

Πέρα από τη σημασία αυτών καθαυτών των επενδύσεων, η εγκατάσταση data centers ανοίγει νέες προοπτικές για την εγχώρια αγορά ακινήτων. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα data centers αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια και πως αποτελούν πλέον μία από τις κορυφαίες επιλογές για επενδυτές ακινήτων. Καθώς η μετεγκατάσταση κέντρων δεδομένων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, οι ενοικιαστές συνήθως χρησιμοποιούν τον χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, γενικά για περίοδο μεγαλύτερη της δεκαετίας. Ως εκ τούτου, ο τομέας προσφέρει μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς real estate, τα ακίνητα για υποδομές data centers θα αποτελέσουν το “προϊόν του μέλλοντος” μαζί με εκείνα που προορίζονται για εγκαταστάσεις logistics.

Σε σχετική μελέτη της Cushman & Wakefield για τα κέντρα δεδομένων διεθνώς και το πώς αυτά έχουν αρχίσει να απασχολούν το real estate, αναφέρεται ότι τα ακίνητα αυτού του είδους πρόκειται να καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας και τεχνολογιών όπως το υπολογιστικό νέφος, τα δίκτυα 5G και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η επόμενη πολυαναμενόμενη επένδυση στον τομέα αφορά εκείνης της Microsoft, η οποία προανήγγειλε επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβου data center στην Αττική και βρίσκεται στην τελική ευθεία εύρεσης και αξιολόγησης των κατάλληλων χώρων που θα φιλοξενήσουν τις νέες υποδομές της. Με βάση τις πληροφορίες, ανάμεσα στα ακίνητα που εξετάζονται φέρεται ότι είναι και το παλιό εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας “Αιγαίον” στο Λαύριο, καθώς και γειτνιάζοντα οικόπεδα. Φιλοδοξία της αμερικανικής εταιρείας είναι μέσα στην επόμενη διετία να θέσει σε λειτουργία το κέντρο της, το οποίο θα έχει και περιφερειακό ρόλο.

Ανάλογα σχέδια δρομολογεί και η Digital Realty, που εισήλθε στην ελληνική αγορά μέσα από την εξαγορά της Lamda Hellix. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Digital Realty και Lamda Helix ετοιμάζουν ήδη δύο τεράστια data centers στη χώρα μας, με βασικό σκοπό να ενώσουν ψηφιακά την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Η επένδυση αυτή πρόκειται να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο για τη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων σε Κεντροανατολική Ευρώπη, Αφρική και Μ. Ανατολή. Σημειώνεται δε ότι Digital Realty είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα, με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής του πλανήτη. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Lamda Helix ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία της με το DE-CIX, το κορυφαίο Internet Exchange παγκοσμίως, με τη δημιουργία του SEECIX (South-East Europe Cloud & Interconnection Exchange).

Η Digital Realty έχει ήδη επενδύσει σε αντίστοιχα data centers στη Μασσαλία, όπου δαπάνησε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια, καθιστώντας την περιοχή τον μεγαλύτερο κόμβο εισόδου στη Δυτική Ευρώπη, προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων και πλατφορμών.

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης data center στη χώρα μας εξετάζει και η Amazon Web Services, η οποία πρόσφατα ίδρυσε γραφείο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που εξετάζονται από την ηγεσία της εταιρείας ως πιθανές για την ανάπτυξη μιας τέτοιας υποδομής.

 

Πέρα από τα παραπάνω, επενδύσεις σε data centers πραγματοποιούνται ήδη από εγκαταστημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και εγχώριους παίκτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα λειτουργούν ήδη 14 data centers σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε μεγάλης επιφάνειας ακίνητα, μερικά εκ των οποίων έχουν σύγχρονο βιοκλιματικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ κατασκεύασε ένα από τα μεγαλύτερα data denters, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες επιχειρησιακής λειτουργίας της Coca-Cola για τις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται, μια επένδυση ύψους 43 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της ανάπτυξής του, επίσης, ο ΟΤΕ σχεδιάζει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου Data Center στην περιοχή της Νεμέας σε ιδιόκτητη έκταση, προϋπολογισμού 10,070 εκατ. ευρώ.

Επίσης το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, αφορά επένδυση 12 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η εταιρεία με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην υλοποίηση επένδυσης για το μοναδικό στην Ευρώπη Διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων προχωρά στη Θεσσαλονίκη και η Pfizer. Το κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία που θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο και το δίκτυο της Pfizer. Αναμένεται να στελεχωθεί με 50 επιστήμονες και ειδικούς και να λειτουργήσει μέσα στο 2021.

Επίσης, στα Ιωάννινα έχει θέσει σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2019 ?και τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια τον Ιανουάριο του 2020? Κέντρο (Hub) Έρευνας και Τεχνολογίας η γερμανική TeamViewer, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης. Το Κέντρο φιλοξενεί νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και ενισχύει τις ικανότητες της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής.

Στα τέλη του 2020, δε, η εταιρεία Lancom ανακοίνωσε τη λειτουργία του τρίτου της Data Center (Balkan Gate I), στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Της Πέννυς Κούτρα

Share: