Facility-Management

  ΡΟΗ
Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση
25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021», 1-2 Δεκεμβρίου 2021
To Industrial IoT έρχεται να θα διαταράξει τη βιομηχανία Facility Management …θετικά!
Τα 76,3 δισ. δολλάρια έως το 2026 θα φτάσει το μέγεθος της αγοράς του Facility Management
Βράβευση για τη Manifest στα HR Awards 2021
Νέα απόφαση για τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις
Renewable & Storage #3 Forum
Το Ξενοδοχειακό Design, οι Πωλήσεις και το Housekeeping στο επίκεντρο του 100% Hotel Show 2021
Procurement Conference 2021
Πόλεις vs κλιματική αλλαγή: Ανάγκη για πληροφόρηση και δίκτυα στην Ελλάδα
Πως να κερδίσετε τον καθημερινό αγώνα για την άνεση των ενοίκων
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Η νέα (υποχρεωτική;) πραγματικότητα
5 συμβουλές για καλύτερη διαχείριση του προϋπολογισμού σας
Workplaces of Prosperity | STIRIXIS Group
Για 4η συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται το Athens Investment Forum με κορυφαίους ομιλητές
Next
Prev

Sponsors:

Capital Economics: Οι προοπτικές της αγοράς επαγγελματικών χώρων στην Αθήνα

Θετικός ο οίκος για τις προοπτικές της αγοράς γραφειακών χώρων στην Αθήνα, όμως η διαθεσιμότητα prime ακινητων παραμένει χαμηλή

 

ανάκαμψη των τιμών των prime ακινήτων της Αθήνας που ξεκίνησε από το 2018 με αιχμή τα γραφεία έχει επηρεαστεί, εκτιμά η Capital Economics.

Από την άλλη, εκτιμά ωστόσο ότι η σύγκλιση με την Ευρωζώνη θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Η Capital Economics είναι ιδιαίτερα θετική για τις προοπτικές της αγοράς γραφειακών χώρων στην Αθήνα.

 

Η βελτίωση των αξιών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν επιτρέψει στους developers ακινήτων να είναι λιγότερο επιφυλακτικοί με αποτέλεσμα οι προοπτικές της προσφοράς να αποτελούν μεγαλύτερη ανησυχία για τα ενοίκια από ό,τι στο παρελθόν.

Τα στοιχεία από τη μελέτη της Cushman and Wakefield δείχνουν ότι οι υπό κατασκευή γραφειακοί χώροι στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν κατά 75% υψηλότεροι από ό,τι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ενώ και η έναρξη του έργου μικτής χρήσης του Ελληνικού θα ενισχύσει επίσης την προσφορά.

 

 

Όμως, η Capital Economics εκτιμά ότι τα ενοίκια στα prime ακίνητα μπορούν να αυξηθούν, καθώς η διαθεσιμότητα χώρων καλής ποιότητας παραμένει χαμηλή. Αυτή η έλλειψη έχει στηρίξει τις αυξήσεις των prime ενοικίων τα τελευταία χρόνια, παρά την αφθονία δευτερευόντων χώρων.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς των γραφείων και του λιανικού εμπορίου δεν αναμένεται επίσης να αποτελέσουν τόσο μεγάλο εμπόδιο για τα ενοίκια όσο σε ορισμένες άλλες αγορές. Πράγματι, αν και το ποσοστό της εξ αποστάσεως εργασίας διπλασιάστηκε στην Ελλάδα πέρυσι, στο 5% πριν από την πανδημία, ξεκίνησε από μια βάση που ήταν πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο του 15% της Ευρωζώνης για το 2019. Η έρευνα της Eurofound του Μαρτίου 2021 είναι αποκαλυπτική και δείχνει ότι το 40% των Ελλήνων δεν επιθυμεί ποτέ στο μέλλον να εργαστεί από το σπίτι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα που συμμετείχε στην έρευνα.

Επιπλέον, η αναμενόμενη αύξηση του διαδικτυακού μεριδίου των λιανικών πωλήσεων σε 10% έως το 2024, από 7% το 2019, θα εξακολουθεί να αφήνει τη χώρα κοντά στον πάτο της κατάταξης της Ευρωζώνης.

 

Αυτό είναι ενθαρρυντικό για το λιανικό εμπόριο, αν και η οικονομική προσιτότητα είναι πιθανό να περιορίσει τις αυξήσεις των ενοικίων. Σε γενικές γραμμές, αν και ο ρυθμός της κάλυψης της διαφοράς θα είναι αργός κατά το επόμενο έτος, οι αξίες των prime κατηγοριών ακινήτων στην Αθήνα θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια. Ακόμα κι έτσι, η Αθήνα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να ανακτήσει τις κορυφές της πριν από το 2009, πόσο μάλλον για να καλύψει το χάσμα επιδόσεων με την Ευρωζώνη, καταλήγει η Capital Economics.

ΠΗΓΗ

Share: